Aktywne filtry
Patelnie żeliwne
Jedzenie to oczywiście czynność niezbędna do przeżycia – daje człowiekowi energię i pozwala organizmowi prawidłowo funkcjonować. Jednak w żadnym wypadku nie powinniśmy go traktować w kategoriach obowiązku – jedzenie może przecież przynosić człowiekowi ogromną satysfakcję. Może przyjmować tyle różnych form, mieć tyle różnych smaków, że aż trudno sobie to wyobrazić. Każda kultura, każdy kraj może się pochwalić potrawami, o których w innych miejscach świata nawet nie słyszano. Gdyby ktoś chciał spróbować wszystkich możliwych potraw, które istnieją na świecie, prawdopodobnie zabrakłoby mu życia, zanim doszedłby choćby do połowy listy.
Wachlarz metod przygotowywania jedzenia również jest bardzo szeroki. Niektóre produkty można jeść na surowo, inne należy przed spożyciem uwędzić, ugotować, usmażyć lub upiec. A to i tak nie wyczerpuje listy możliwości. Jest jeszcze grillowanie, które wśród wielbicieli pysznego jedzenia ma swoich zagorzałych zwolenników. Oprócz niepowtarzalnego smaku, którym odznaczają się potrawy przygotowywane na ogniu, niewątpliwym atutem grillowania jest przebywanie na świeżym powietrzu. Każdy, kto dobrze pamięta z dzieciństwa biwakowanie i wakacje nad jeziorem, z pewnością zgodzi się z tym, że gotowanie pod gołym niebem ma w sobie coś magicznego. Jednak warto zaznaczyć, że ten rodzaj przyrządzania jedzenia różni się od tego, który praktykujemy na co dzień w domowej kuchni, wymaga więc odpowiednich narzędzi. Doskonale sprawdzają się w tym przypadku naczynia wykonane z żeliwa.
Aktywne filtry
Żeliwna patelnia – sposób na wyjątkowo smaczne potrawy smażone
Patelnia to naczynie, które bardzo często wykorzystujemy do przygotowywania jedzenia. Usmażymy na nim omlet, jajka sadzone, kotlety czy stek z wołowiny, przyrządzimy risotto i kurczaka z warzywami. Świetnie się sprawdzi przy przygotowywaniu naleśników czy racuszków z owocami. Na patelni można również dusić potrawy, co często jest zdrowszą alternatywą smażenia dla osób na diecie. Jako że patelnia jest tak często i chętnie używana w kuchni, warto zadbać o to, by wspomniane naczynie było dobrej jakości. Porządna patelnia będzie nam dobrze służyć przez długie lata, umożliwiając smażenie ulubionych potraw dla siebie i rodziny. Planując kupno nowej patelni, warto pomyśleć o naczyniu żeliwnym. Dlaczego dobrze jest postawić na żeliwo?
Żeliwo to materiał, który słynie z trwałości i wysokiej wytrzymałości. Wykonane z niego naczynia, m.in. właśnie patelnie żeliwne, są żaroodporne i dobrze znoszą wysokie temperatury – niestraszny im otwarty ogień czy rozżarzone węgle. Dodatkowym atutem patelni żeliwnej jest równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu zredukowane jest ryzyko, że jedzenie będzie w jednym miejscu słabiej dosmażone niż w innym. Patelni z żeliwa możemy używać na różnych typach kuchenek, zarówno na tradycyjnej kuchence gazowej, na płycie indukcyjnej, jak i na grillu. Dodatkowo naczynia z żeliwa są twarde i odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, więc nie trzeba się obawiać, że łatwo ulegną zniszczeniu w wyniku kontaktu z widelcem czy nożem podczas zdejmowania jedzenia z powierzchni grzewczej. Jeszcze jednym – jeśli nie najważniejszym – atutem patelni żeliwnych jest unikalny smak, jaki uzyskują przygotowywane na nich potrawy. Dobra patelnia żeliwna to inwestycja, która z pewnością się opłaci.
Na co zwrócić uwagę, kupując nową patelnię żeliwną? Patelnie grillowe wysokiej jakości
Dostępne na rynku żeliwne patelnie występują w różnych wariantach i rozmiarach. Jaka patelnia będzie dla nas najlepsza? Na to pytanie niełatwo odpowiedzieć, ponieważ ile osób, tyle opinii. Wszystko zależy od tego, jakie mamy potrzeby. Inny rodzaj patelni żeliwnej wybierze osoba, która kupuje naczynie z myślą o gotowaniu w domu, na kuchence elektrycznej lub gazowej, a inny ta, która planuje korzystać z patelni na wyjazdach plenerowych, np. pod namioty czy na biwak. W tym drugim przypadku na pewno należy zdać sobie sprawę, że waga patelni żeliwnej jest dość duża – żeliwo to solidny materiał, wyraźnie cięższy niż aluminium lub stal nierdzewna, z których również wykonuje się naczynia.
Dla osoby, która zamierza podróżować, dodatkowe kilogramy w plecaku mogą stanowić odczuwalną różnicę. W takim przypadku warto wybrać nieco mniejszą patelnię żeliwną, aby niepotrzebnie nie obciążać bagażu. Jeśli natomiast kupujemy patelnię z zamiarem korzystania z niej w domu, waga schodzi na drugi plan – ważniejszym aspektem staje się wielkość naczynia. Oczywiście zależy ona od liczby osób, dla których chcemy gotować. Jeśli mieszkamy sami albo nasza rodzina nie jest liczna, teoretycznie wystarczy mniejsze naczynie. Jednak mimo wszystko warto przemyśleć wybór większej patelni żeliwnej, która może się przydać podczas imprezy ze znajomymi lub zjazdu rodzinnego. Większa patelnia pozwoli przygotować więcej jedzenia w krótszym czasie. Po co sterczeć przy kuchence, jeśli można ten czas poświęcić bliskim?
Patelnie wykonane z żeliwa – przykładowe produkty, które warto wziąć pod uwagę, szukając dla siebie żeliwnego naczynia
Patelnia z żeliwa może odmienić oblicze gotowania, smażenia i grillowania. Wystarczy spróbować jedzenia przygotowanego na żeliwnej patelni, by się o tym przekonać. Do kupienia są naczynia w różnych kształtach i rozmiarach. Znajdują się wśród nich: głęboka patelnia żeliwna, patelnia z odkręcaną rączką, patelnia żeliwna emaliowana i wiele innych rodzajów.
Jednym z produktów, które warto rozważyć, jest wykonana w całości z żeliwa patelnia Petromax fp30h-t. Petromax jest szanowaną i popularną marką produkującą najlepsze patelnie żeliwne i naczynia kuchenne z żeliwa, można więc zaufać jej produktom. Na takiej patelni można smażyć, piec i przygotowywać zdrowe duszone potrawy. Masywna żeliwna patelnia nadaje się do używania zarówno na kuchence, jak i bezpośrednio na ogniu, jest więc idealna dla osób uwielbiających wyjazdy plenerowe i znakomite jedzenie. Ta odporna na wysoką temperaturę i uszkodzenia mechaniczne patelnia z żeliwa wyposażona jest w dwa umieszczone po przeciwnych stronach uchwyty, za pomocą których można z łatwością przenosić i przesuwać naczynie.
Innym przykładem godnej uwagi patelni z żeliwa jest patelnia multifunkcyjna OPA z serii Arki. Naczynie jest pokryte emalią, która nie tylko chroni patelnię, ale i nadaje jej eleganckiego wyglądu. Patelnia jest idealnym wyborem dla osób, w których domu tradycją jest smażenie naleśników na śniadanie. Na powierzchni naczynia znajdują się cztery oddzielne otwory, idealnie nadające się do smażenia właśnie naleśników, ale nie tylko – równie dobrze może służyć do przygotowywania blin, jajek czy steków. Ten typ patelni jest przeznaczony raczej do użycia w kuchni – na kuchence lub w piekarniku.