Aktywne filtry

Monolith

Grille Monolith to unikalne połączenie tradycyjnego, węglowego grilla ze znanym od wielu lat grillem kamado. Urządzenia te łączą w sobie zatem tradycję chińskich pieców, ale również nowoczesną technologię inżynierów z Harvardu. Poznaj zalety, jakie wyróżniają grill ceramiczny Monolith i ciesz się smakowitymi potrawami zawsze, gdy tylko masz na nie ochotę!

Aktywne filtry

Grille Monolith

Grille Monolith czerpią z japońskiej tradycji przyrządzania dań w oparciu o piekarnik ceramiczny z użyciem węgla drzewnego. Sposób ten nazywa się kamado. W piekarniku ceramicznym dochodzi do wędzenia, pieczenia oraz grillowania. Metoda ta jest dziś wykorzystywana na całym świecie.

Ceramika była wykorzystywana do gotowania od wielu lat. Na całym świecie, podczas wykopalisk, odnajdywano gliniane naczynia, garnki i dzbanki, które to właśnie były pierwowzorem metody kamado.

W Japonii wykorzystywano okrągły, wykonany z gliny garnek głównie do wolnego gotowania ryżu. Garnek ten umieszczano nad paleniskiem zasilanym drewnem, a ryż wolno gotował się w powstającej parze. Z czasem Amerykanie zainteresowali się tą metodą i rozpoczęli produkcję pierwszych garnków kamado. Było to po II wojnie światowej. Natomiast pierwszy grill ceramiczny – grill węglowy w kształcie jajka pojawił się w latach 80. XX wieku.

Grill Monolith cena

Grill ceramiczny wysokiej jakości, taki jak grille Monolith, zasilane są palącym się drewnem lub węglem. Spotyka się również grille tego typu gazowe lub też elektryczne. Zaletą grilla ceramicznego jest równomierny rozkład temperatury oraz to, że rozgrzewa się on do wysokiej temperatury w krótkim czasie. Jest jednak całkowicie bezpieczny w użytkowaniu i da się kontrolować zakres temperatur. Mimo wysokiej temperatury wewnątrz, na zewnątrz powłoka ceramiczna nie nagrzewa się tak bardzo jak grill ze stali nierdzewnej i jej dotknięcie nie grozi oparzeniem. Wyróżnia go też elegancki design.

Warto również wspomnieć, że grille kamado, grille ceramiczne są bardzo ekonomiczne. Wystarczy jedynie raz podłożyć węgiel – w trakcie gotowania nie trzeba już dokładać kolejnych porcji, ponieważ już jedna wystarczy nawet na 4 do 6 godzin pieczenia. Co więcej, ceramiczna powłoka grilla w żaden sposób nie wpływa na smak potraw i nie zmienia go.

Kto skorzysta z grilla ceramicznego?

Dla kogo grill ceramiczny, grill kamado jest odpowiedni? Z pewnością jego zalety docenią prawdziwi miłośnicy grilla oraz ci, którzy uwielbiają gotowanie na zewnątrz, w ogrodzie czy ogólnie w plenerze. Grille ceramiczne można wykorzystać do przyrządzania slow food. Da się w takim grillu upiec klasyczne, grillowe dania, jak kiełbaski, szaszłyki czy mięso, ale także warzywa, upiec pizzę albo chleb. Smak każdej z tych potraw jest wyjątkowy, osiągalny tylko poprzez przyrządzanie właśnie w grillu ceramicznym, jakim jest grill Monolith.

Grill Monolith test

Nie wiesz, jaki grill wybrać? Czy ma być to grill ceramiczny, a może tradycyjny? Jeśli wciąż się zastanawiasz, wypróbuj ciekawe połączenie zalet grilla klasycznego oraz kamiennego pieca. Oryginalna konstrukcja urządzenia sprawia, że można uzyskać świetne rezultaty niezależnie od tego, czy ma się zamiar piec, grillować czy też wędzić. Grill ten jest idealny, jeśli chcesz smażyć tradycyjne steki w wysokich temperaturach, jak również wtedy, gdy potrzebujesz niskich temperatur, by wędzić i piec przez wiele godzin w myśl slow cooking. Możesz również grilla używać podczas mrozów lub deszczu. Dodatkowe akcesoria zwiększają możliwości kulinarne sprzętu.

Grill Monolith opinie

Grill Monolith to niezwykle ekonomiczne rozwiązanie. Do grillowania w wysokich temperaturach jedna tylko porcja opału wystarczy na co najmniej 6 godzin grillowania – bez potrzeby dokładania, doglądania procesu pieczenia. Samo rozpalenie grilla jest bardzo szybkie i zajmuje tylko kilka chwil. Jest to możliwe dzięki odpowiedniej konstrukcji grilla, który jest wyposażony w otwory wentylacyjne, tak w pokrycie, jak i w dolnej części urządzenia. Dobrze uszczelnione paleniska, jakie wyróżniają grille Monolith, zapewnia bardzo szybkie wygaszenie grilla, a węgiel, który pozostał, można z powodzeniem wykorzystać podczas kolejnego grillowania. Zamykane urządzenie pozwala ponadto