Aktywne filtry

Garnki żeliwne

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy tryb życia. U jego podstaw leżą m.in. ruch, właściwa dieta oraz niekorzystanie z używek. Dzięki takiemu zestawowi człowiek lepiej funkcjonuje, zarówno pod względem psychicznym, jak i fizycznym. Dobrze traktowany organizm odwdzięcza się większym wigorem, lepszym samopoczuciem i nienagannym zdrowiem. A kto nie chciałby czuć się dobrze?

Mimo coraz większej świadomości w temacie zdrowego trybu życia, nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważna w tym wszystkim jest odpowiednio zbilansowana dieta. Stawiają oni przede wszystkim na aktywność fizyczną – basen, rower, siłownię. I oczywiście, sport i ruch są bardzo ważne, jednak żadne ćwiczenia nie przyniosą pożądanych efektów, jeśli zaniedbana będzie kwestia właściwego odżywiania. Niektórzy słysząc słowo „dieta”, mają od razu negatywne skojarzenia – wyobrażają sobie mdłe i niesmaczne jedzenie. Nic bardziej mylnego! Zdrowe gotowanie wcale nie musi smakować źle. Wystarczy dobry przepis, żeby się o tym przekonać. Jednak przepis i składniki to nie wszystko – liczy się również sposób przygotowania i naczynia, których do tego użyjemy. Dobre garnki czy patelnie naprawdę potrafią odmienić oblicze potrawy, wpływając na jej smak i jakość. Szczególnie warte uwagi są naczynia wykonane z żeliwa. Porządny garnek żeliwny to coś, co może odmienić oblicze gotowania.

Aktywne filtry

Garnki żeliwne – naczynia idealne do gotowania, pieczenia, a nawet grillowania

Żeliwne garnki cieszą się coraz większą popularnością i nie powinno to nikogo dziwić. Są wszechstronnymi naczyniami, w których można przygotować rozmaite potrawy. Oprócz tak oczywistego zastosowania, jakim jest gotowanie wszelkich zup, bulionów czy gulaszu, garnek nadaje się do duszenia, a także do użycia w piekarniku, gdzie możemy przygotować kurczaka z chrupiącą skórką, soczystą pieczeń lub inne dania wymagające zapiekania. Jednak czy możliwości garnka żeliwnego kończą się w domu, w kuchni? Absolutnie nie!

Trudno znaleźć osobę, która z przekonaniem stwierdzi, że nie lubi jedzenia na świeżym powietrzu. Potrawy – zarówno mięso, jak i warzywa – przygotowywane na grillu czy przydomowym palenisku charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, który w połączeniu z beztroską atmosferą plenerowego spotkania z przyjaciółmi na długo zapada w pamięć. Garnek żeliwny, ze względu na swą wyjątkową wytrzymałość, można postawić na palenisku bez obaw, że naczynie ulegnie uszkodzeniu w wyniku wysokiej temperatury. Podczas imprez w ogrodzie, na których najczęściej podaje się jedzenie z grilla, warto zaproponować swoim gościom również dania przygotowane w garnku z żeliwa. Z pewnością każdy doceni ich smak i zaradność gospodarza.

Naczynia z żeliwa – wytrzymałe, trwałe i łatwe w utrzymaniu czystości

Żeliwo to wyjątkowy materiał, który idealnie nadaje się do tworzenia z niego naczyń. Produkty żeliwne odznaczają się niesamowitą trwałością i wytrzymałością – są odporne na zarysowania i wysokie temperatury, dlatego mogą być użytkowane na różnych typach kuchenek (gazowych, elektrycznych). Można je bez obaw postawić na płycie indukcyjnej, wstawić do piekarnika czy umieścić na palenisku. Garnki żeliwne wykazują też wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne – trzeba się naprawdę postarać, żeby je uszczerbić. Niezaprzeczalnym atutem żeliwa jest też to, że naczynia z niego wykonane równomiernie się nagrzewają i długo trzymają ciepło, co zdecydowanie ułatwia przygotowywanie w nich potraw. Co istotne, żeliwne garnki łatwo utrzymać w czystości – do mycia wystarczy woda i coś, czym przetrzemy powierzchnię po użyciu, nie ma konieczności korzystania z agresywnych detergentów. Odpowiednio użytkowany garnek będzie służył nam wiernie przez długie lata.

Przed pierwszym użyciem garnka żeliwnego należy go umyć oraz rozgrzać w piekarniku lub na kuchence. Gdy naczynie ostygnie, warto natrzeć jego wnętrze olejem lub innym tłuszczem.

Trzeba jeszcze wspomnieć o jednej ważnej kwestii – garnki żeliwne są cięższe od ich ceramicznych kuzynów. Żeliwo to solidny materiał i widać to również po jego wadze. Oczywiście przy samym gotowaniu nie sprawia to dużej różnicy, jednak przy przenoszeniu już tak, zwłaszcza jeśli chcemy przetransportować garnek z kuchenki na stół i zaserwować gościom świeżo ugotowany gulasz. Warto też pamiętać o tym, że aby przestawić garnek żeliwny, lepiej jest go podnieść niż przesuwać po blacie stołu, gdyż w ten sposób możemy zarysować powierzchnię.

Mimo że produkty z żeliwa są wysoce wytrzymałe, najczęściej nie zaleca się ich mycia w zmywarce – lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest mycie ręczne. Co więcej, całkowicie ono wystarcza, żeby utrzymać garnki żeliwne w czystości.

Dobrej jakości żeliwne garnki – doskonała inwestycja na długie lata

Przeglądając oferty sklepów sprzedających garnki żeliwne, możemy znaleźć oferty ciekawych produktów od renomowanych producentów. Warto przed zakupem danego produktu zapoznać się ze szczegółowymi informacjami na jego temat, by mieć pewność, że garnek będzie spełniał nasze oczekiwania, m.in. pod względem pojemności.

Jednym z godnych uwagi produktów jest np. garnek żeliwny emaliowany z pokrywką OPA o pojemności 2,5 l. Wysokiej jakości żeliwo i specjalna emalia, którą pokryty jest z zewnątrz garnek, dają świetną ochronę przed uszkodzeniami i zarysowaniami. Produkt może być używany zarówno w różnego rodzaju kuchenkach, jak i w piekarniku. Średnica zewnętrzna garnka wynosi 20 cm, natomiast zewnętrzna 16 cm, więc naczynie nie zajmuje dużo miejsca, ale jest na tyle pojemne, że spokojnie można ugotować w nim obiad dla rodziny. Warto wspomnieć, że garnek ten występuje zarówno w klasycznej czarnej odsłonie, jak i w kolorze czerwonym.

Innym ciekawym produktem, który może świetnie uzupełnić asortyment niezbędnych w kuchni naczyń, jest garnek żeliwny o pojemności 4 l z pokrywką do grillowania OPA. Produkt ten jest wielofunkcyjny – pokrywka funkcjonuje tutaj jako osobne naczynie, które świetnie sprawdzi się w charakterze patelni grillowej. Emaliowana powłoka garnka zabezpiecza przed rdzewieniem, a także poprawia jakość pieczenia. Ten model garnka z żeliwa jest nieco bardziej pojemny niż opisane wyżej naczynie, daje więc nieco większe możliwości. Większa pojemność to większa ilość jedzenia, którym można poczęstować gości.