Blog
02.10.2021

Stojak do pieczenia kurczaka — jaki wybrać do swojego grilla?

 

Soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz kurczak to klasyk wśród grillowanych potraw. Przygotowywany na świeżym powietrzu, w trakcie spotkań z przyjaciółmi jest idealnym dopełnieniem letnich wieczorów. Marka Broil King obfituje w szeroki wybór akcesoriów, ułatwiających nam jego przygotowywanie, jak chociażby rożno obrotowe, wok, wieszaki czy stojak. Decydując się na ich zakup, warto upewnić się, że inwestujemy w sprzęt najwyższej klasy. W tym artykule dowiesz się, jaki rodzaj stojaka do kurczaka wybrać, aby idealnie spełnił Twoje oczekiwania. Chcesz zostać mistrzem pieczenia drobiu? Czytaj dalej!

Stojak do grillowania kurczaka — co to jest?

Czym właściwie są stojaki do grillowania kurczaka? Ich głównym elementem jest pionowa część, na którą możemy nadziać mięso w całości. W rozbudowanej wersji często taki stojak połączony jest z brytfanną lub podstawką, do której ścieka tłuszcz wytapiany w trakcie grillowania. Dodatkowym funkcjonalnym elementem mogą być też uchwyty lub rączki, które ułatwiają przenoszenie go wraz z całą potrawą.

Grillowanie za pomocą stojaków do kurczaka sprawia, że jedzenie nabiera wyjątkowego aromatu. Akcesoria dostępne na rynku mogą jednak bardzo się od siebie różnić. Jak więc wybrać najlepsze? Przede wszystkim powinniśmy spróbować dopasować je do modelu grilla, który posiadamy. Warto sprawdzić, czy nasz grill nie ma dedykowanych specjalnie akcesoriów i przyrządów — takie połączenie zawsze gwarantuje najwyższą jakość pracy. To również pewność, że zakupione elementy będą do siebie pasować idealnie. Czym się kierować, jeżeli producent naszego grilla nie przewidział specjalnych dodatków?

Ceramiczna podstawka do pieczenia kurczaka, stojak ze stali a może gliniany?

Na co warto zwrócić uwagę, szukając modelu idealnego? Przede wszystkim na materiał, z jakiego stojak został wykonany. Szczególnie popularne są akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to materiał wysoce odporny na korozję i wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Decydując się na stal, masz więc pewność, że inwestujesz w produkt trwały, który będzie Ci służył przez lata.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na stojak szklany, ceramiczny, czy ze stali nierdzewnej zwróć uwagę na jego budowę. Obecność podstawki lub brytfanny może być nieoceniona jeżeli lubisz przygotowywać bardziej skomplikowane i wieloskładnikowe potrawy. Decydując się na zakup, powinieneś więc wziąć pod uwagę zarówno grill, na którym pracujesz, jak i styl grillowania, w którym czujesz się najlepiej.

Stojak do kurczakagrill na miarę szefa kuchni

Czym różni się kurczak z przygotowany na tradycyjnym ruszcie od drobiu grillowanego na stojaku? Odpowiedzi są dwie — smakiem i wygodą gotowania! Korzystając ze stojaka na grilla, nie musisz pamiętać o obracaniu drobiu na ruszcie. Jego konstrukcja sprawia, że mięso piecze się w całości bardzo równomiernie. Kurczak nie leży bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie, więc ryzyko jego przypalenia jest praktycznie zerowe.

Stojaki do pieczenia, szczególnie w wersji z dołączoną brytfanną lub podstawką, pozwolą nam uzyskać dania o wyjątkowym smaku. W jaki sposób? Dzięki pozycji pionowej, w której kurczak jest grillowany, cały tłuszcz ścieka do naczynia umieszczonego pod spodem. Mięso niejako piecze się we własnym sosie, dzięki czemu jest wyjątkowo soczyste. Dodatkowo, cały niezdrowy i kaloryczny tłuszcz ucieka z naszego dania, sprawiając, że jest znacznie zdrowsze. Równomierne grillowanie zapewnia chrupiącą skórkę, tak pożądaną przez miłośników pieczonego drobiu. Wolisz spalone, suche kawałki kurczaka czy drób soczysty, chrupiący i pełen aromatów? Różnica jest nieporównywalna.

Stojak do pieczenia kurczaka na piwie, soku lub w aromatycznych ziołach

Najważniejszym zadaniem podczas przygotowania mięsa jest zatrzymanie w nim jak największej ilości smaku i aromatów — ważne są tu więc zarówno wybór mięsa, jak i jego odpowiednie przygotowanie. Cylindryczny kształt stojaka umożliwia napełnienie go dowolnym płynem lub napojem. Umieszczona w nim butelka z piwem lub pojemnik z marynatą nawilżą mięso od środka i nadadzą mu wyjątkowego smaku. Możesz wykorzystać do tego również mieszanki ziół, a nawet soki owocowe, jeżeli masz ochotę na drób w nieco delikatniejszym wydaniu.

Zakup jednego produktu umożliwia Ci tworzenie wielu smakowych kombinacji. Korzystając ze stojaka do kurczaka na grill, możesz zamienić nawet najprostszy przepis w wyrafinowaną potrawę. Słodko-ostry kurczak w amerykańskim stylu? A może pikantny, wyrazisty drób rodem z Azji? Wszystkie kombinacje dozwolone!

Stojak do pieczenia kurczaka na grillu — nie tylko do drobiu?

Stojaki do kurczaka z nazwy i definicji pomagają nam w przygotowaniu drobiu, jednak kryje się w nich potencjał na wykorzystanie ich wielofunkcyjnie. Umieszczając warzywa, owoce i inne mięsa w brytfannie, jesteśmy w stanie wyczarować wieloskładnikowy posiłek. Brytfanny i podstawki mają dużą pojemność, dlatego nie musisz się obawiać, że jedzenia nie wystarczy dla wszystkich gości.

Warto też dodać, że stojaków do kurczaka można używać również w tradycyjnych piekarnikach. Ich rozmiar oraz wykonanie ze stali szlachetnej, ceramiki lub innych trwałym materiałów sprawia, że sprawdzą się w każdych warunkach.

Jesteś już doświadczony, a może dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z grillowaniem? Stojak do pieczenia może stać się Twoją tajną bronią do wyczarowywania wyjątkowych dań. Umożliwi Ci szalone kulinarne eksperymenty oraz da gwarancję niezwykłego smaku potraw. Jednocześnie pozwoli skupić się na rozmowie z bliskimi, zamiast ciągłego pilnowania grillującego się kurczaka, warzyw czy szaszłyków. Chcesz, aby grille w ogrodzie lub domowym tarasie zamieniły się w prawdziwą ucztę dla Ciebie i Twoich bliskich? Stojak do pieczenia będzie rozwiązaniem idealnym!