Blog
05.05.2022

Polędwica wieprzowa tandoori, indyjska kuchnia na Twoim grillu – przepis

 

 

Tandoori to popularne w kuchni indyjskiej, arabskiej i pakistańskiej mięsa, przygotowywane w cylindrycznych glinianych piecach – tandoorach. Mięso marynuje się w jogurcie i mieszankach przypraw, pochodzących z północnych Indii, a następnie barwi na czerwono kaszmirską chili lub na żółto szafranem. Przygotowanie Tandoori na własnym grillu to świetny sposób, by spróbować nowych, egzotycznych smaków kuchni indyjskiej bez wyruszania w daleką podróż!

Podwójnie gruba polędwica wieprzowa tandoori

  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas smażenia: 20 min.
  • Stopień trudności: średni

SKŁADNIKI 

Marynata do wstrzykiwania

  • 70 g roztopionego masła
  • 29 ml octu słodowego
  • 64 g marynaty Tandoori
  • 6 polędwiczek wieprzowych bez kości, każda około 225 g i maksymalnie do 7 cm grubości
  • 32 g przyprawy Tandoori do wcierania

Sos

  • 30 g masła
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 110 g brązowego cukru 
  • 85 g miodu​​​​​​
  • 29 ml octu słodowego
  • 29 ml sosu sojowego
  • 64 g marynaty Tandoori

Raita 

  • 50 g jogurty naturalnego
  • 89 g grubo startego ogórka, bez pestek i skórki1 mała cebula, grubo starta
  • 28 g świeżo pokrojonej kolendry
  • 28 g cukru
  • 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

  • Zacznij od przygotowania marynaty do wstrzykiwania. W rondlu na niskim ogniu wymieszaj z masło, ocet i marynatę Tandoori.
  • Używając strzykawki do marynat, wprowadź ok. 44 ml mieszanki do środka każdej z polędwiczek (używając strzykawki kanadyjskich producentów jak np. Broil King czy Napoleon, odpowiada to wartości 3 tbsp). Następnie wetrzyj przyprawę Tandoori w polędwiczki. Przykryj mięso i odstaw do lodówki na 30 minut. 

  • Przygotuj sos. W rondlu roztop ok. 30 g masła na średnio mocnym ogniu i smaż czosnek z cebulą w stylu sauté przez 2 do 3 minut. Dodaj brązowy cukier, miód, ocet i sos sojowy i doprowadź do wrzenia. Następnie ustaw średni ogień i duś przez 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż sos osiągnie konsystencję syropu. Ściągnij sos z palnika i dodaj 64 g marynaty Tandoori. Odstaw sos na bok. 
  • Rozgrzej grilla do 260°C. 
  • Podsmaż polędwiczki na ruszcie przez 1 do 2 minut z każdej strony. Zmniejsz temperaturę do 175°C i zamknij pokrywę. Smaż przez 12 do 15 minut od czasu do czasu podlewając polędwiczki sosem. 

  • Przygotuj raitę, poprzez wymieszanie jogurtu, ogórków, cebuli, kolendry, cukru, soli i soku z cytryny. W razie potrzeby odstaw do lodówki.

Polej polędwiczki sosem i podawaj ze schłodzoną raitą jako dipem. Smacznego!