Blog
26.07.2022

Pieczeń w rozmarynie i tymianku – przepis

 

 

Pieczeń to rewelacyjne rozwiązanie  dla tych, którzy lubią  zjeść coś prostego, a przy tym zachwycającego swoim wyjątkowym smakiem. Aby osiągnąć wyśmienite efekty nie potrzeba wiele, wystarczą podstawowe zioła, odrobina bulionu i czosnku, szczególnie jeśli mięso na pieczeń jest mięsem najwyższej jakości PRIME. Używając zwykłego piekarnika domowego oraz brytfanny możesz przygotować ją bez większych problemów, ale istnieje ryzyko, że przy odrobinie nieuwagi ugotujesz mięso, zamiast upiec. Na szczęście, wykorzystując grilla unikniesz tego typu niepowodzeń.

Pieczeń bez kości w rozmarynie i tymianku z sosem Worcestershire

  • Czas przygotowania: 65 min.
  • Czas smażenia: 120 min.
  • Stopień trudności: średni

SKŁADNIKI

  • 1,5 do 2 kg pieczeni bez kości
  • 1,7 g rozmarynu, świeżo krojonego
  • 1,7 g tymianku, świeżo krojonego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule, przekrojone
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki, pocięte na trzy części
  • 2 selery naciowe, pocięte na trzy części
  • 3 łodyżki rozmarynu
  • 3 łodyżki tymianku
  • pół szklanki czerwonego wina
  • szklanka bulionu wołowego
  • 10 ml sosu Worcestershire

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W małej misce wymieszaj pocięty tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Zwiąż pieczeń sznurkiem i porządnie wetrzyj całość ziół w mięso i pozwól, żeby leżało jeszcze przez godzinę w temperaturze pokojowej.

  • Ułóż cebule, marchew i seler na stalowej płycie i umieść ją pod jedną częścią rusztu, a pozostałą część grilla rozgrzej do temperatury 232°C

  • Podsmaż pieczeń bezpośrednio nad rozpalonymi wcześniej palnikami, aby zamknąć soki wewnątrz mięsa.

  • Dolej wody do stalowej płyty. 

  • Przełóż pieczeń na ruszty pod którymi umieściłeś płytę i zmniejsz temperaturę grilla do 163°C. Włóż sondę termometru w najgrubszą część mięsa i jeśli chcesz aby mięso było upieczone na medium rare, ustaw termometr, by zasygnalizował, gdy temperatura mięsa osiągnie 49°C
  • Zamknij pokrywę grilla i piecz przez około 20 minut na każde 45 g mięsa lub dopóki temperatura pieczeni nie osiągnie około 50°C. Co jakiś czas dodaj wody do płyty, jeśli zajdzie taka potrzeba, później z wody zmieszanej z sokami zrobisz sos.

  • Gdy pieczeń osiągnie pożądaną temperaturę, ściągnij ją z grilla i pozwól odpocząć przez co najmniej 20 minut.
  • Podczas gdy pieczeń odpoczywa, przełóż stalową płytę na rozgrzaną część rusztu i gotuj zawartość na średnio wysokim ogniu. Wyrzuć warzywa, dodaj czerwone wino, sos Worcestershire i pozwól odrobinę im odparować. Dodaj bulion, odlej nadmiar płynu, przypraw do smaku i ściągnij go z ognia. Dla ułatwienia możesz przelać płyny do rondla ze stalowej płyty.

  • Kiedy wszystko będzie gotowe, usuń sznurek z pieczeni. Podawaj pokrojoną i polaną sosem. Smacznego!