W 2020 roku Broil King dodaje do swojej bogatej oferty grillów całkowitą nowość - grille na pellet. Są one w pełni ekologiczną i zdrową alternatywą dla innych grillów. Grille na pellet Broil King są wyjątkowo uniwersalne - możesz na nich grillować, piec, a nawet wędzić! Bardzo solidna konstrukcja, duża powierzchnia rusztów oraz wyjątkowo łatwa i intuicyjna obsługa, dzięki wbudowanemu komputerowi. Sprawdź co jeszcze może zaoferować Ci grill na pellet Broil King.



   

Zasilanie grilla i właściwości pelletu

Głównym źródłem zasilania grilla na pellet jest oczywiście pellet drzewny, który charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami, z uwagi na fakt, że jest wykonany w 100% z drewna. Pellet drzewny od Broil King nie zawiera żadnych dodatkowych substancji chemicznych, które mogłoby być szkodliwe dla zdrowia. Broil King daje nam możliwość zastosowania pelletów o wielu różnych profilach smakowych takich jak jabłoń czy jadłoszyn. Każdy z nich jest szczególnie zalecany do konkretnych dań i rodzajów mięs. Prócz zwykłych pelletów, Broil King oferuje również specjalnie przygotowane mieszanki, na które składają się trzy różne gatunki drzew znajdujące się w każdej pojedynczej granulce pelletu, co jeszcze bardziej uwydatni wspaniały smak i aromat.

Oprócz tego, należy również pamiętać, że grill na pellet musi zostać podłączony do prądu. Nie jest on jednak potrzebny do wytworzenia ciepła, tak jak ma to miejsce w grillach elektrycznych, ale jedynie zasila wbudowany komputer, którego zadaniem jest obsługa całego procesu oraz odpowiednie dozowanie pelletu do spalania.

Pellet drzewny Broil King

   

Sposób działania grilla na pellet

Obsługa grilla jest niezwykle prosta. Na początku należy wsypać pellet do specjalnego zbiornika. Następnie ustaw temperaturę na panelu sterowania za pomocą pokrętła lub skorzystaj z jednego z trzech przycisków z przypisanymi temperaturami:

  • wędzenie - 107°C
  • pieczenie - 175°C
  • grillowanie - 315°C

W tym momencie pellet zostanie podany do paleniska za pomocą podajników ślimakowych, a w samym palenisku rozgrzeje się żarnik. Pellet zacznie się spalać podczas kontaktu z rozgrzanym żarnikiem dzięki doprowadzeniu tlenu przez wiatrak, co poskutkuje wytworzeniem dymu nadającego Twoim potrawom zupełnie nowego smaku i aromatu.

Grill na pellet sposób działania

   

Monitorowanie temperatury i kontrola ognia

W grillach na pellet Broil King umieszczone są 3 sondy termometru. Jedna z nich odpowiedzialna jest za pomiar temperatury panującej wewnątrz komory grilla, a pozostałych dwóch możesz użyć, by sprawdzić temperaturę mięsa. Informacje o temperaturze grilla pobierane co 20 sekund trafiają do komputera, który następnie za pomocą regulatora PID (proporcjonalno-całkująco-różniczkującego) decyduje jak dużo pelletu dosypać do paleniska oraz jak szybko kręcić wiatrakiem, tak by dokładnie uzyskać wybraną temperaturę.

Regulator PID jest niezwykle dokładny. Dopuszczalny margines błędu w temperaturze wynosi zaledwie około 5°C. Warto dodać, że komputer na bieżąco bierze pod uwagę zmieniające się warunki takie jak niższa temperatura w nocy czy otworzenie pokrywy grilla i natychmiast reaguje starając się utrzymać temperaturę.

Regulator PID

   

Wybór modelu grilla na pellet Broil King - Regal 400 i 500 oraz Baron 400 i 500

Broil King oferuje nam dwie serie grillów na pellet - Baron oraz Regal, z czego każda dostępna jest dodatkowo w dwóch wariantach różniących się powierzchnią grillową.

To co je od siebie różni to przede wszystkim zestaw rożna obrotowego z prętem i kolcami wykonanymi ze stali szlachetnej oraz silnikiem elektrycznym w modelach z serii Regal. Grille na pellet Regal mają również nieco większy pojemnik na pellet (11 kg w porównaniu z 8 kg pojemnikiem Barona) oraz dwie półki boczne. Regal na pellet wyposażony jest dodatkowo w komin z szyberem Roto-Draft skutecznie odprowadzający dym oraz silnik mocniejszy niż w grillach z serii Baron. Grille różnią się również sposobem kontrolowania temperatury - Regale wyposażone są w wygodne pokrętło, natomiast Barony posiadają przyciski.



Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.