Blog
24.09.2021

Skrzynka do wędzenia, czyli wędzenie na grillu gazowym Broil King

Wędzenie jest jedną z najstarszych metod obróbki mięsa. Dzięki temu procesowi – poza przedłużonym terminem spożycia – zyskuje ono delikatny aromat i charakterystyczny, intensywny smak. Nie wszyscy jednak mogą pozwolić sobie na przydomowe wędzarnie, które zwykle zajmują dużo miejsca i generują spore koszty. Czy oznacza to, że musimy zapomnieć o tradycyjnych, grillowanych potrawach w naszych jadłospisach? Na całe szczęście nie!

Skrzynki do wędzenia na grillu gazowym od marki Broil King umożliwiają wygodne wędzenie potraw we własnym ogrodzie. Dzięki ich wykorzystaniu możesz nadać swoim daniom dokładnie taki smak, na jaki aktualnie masz ochotę. Drób z nutą słodyczy? A może pikantna wieprzowina o aromacie whiskey? Przy pomocy skrzynki do wędzenia możesz wyczarować nawet najbardziej niespodziewane smakowe doznania. Jak to działa?

Skrzynka do wędzenia od Broil King

Skrzynka do wędzenia będzie niezwykle przydatnym narzędziem dla osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni i potrafią docenić głęboki smak wędzonych potraw. Wybierając tego typu akcesoria, warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego są wykonane. Marka Broil King oferuje skrzynki z najwyższej jakości stali szlachetnej. Jest to niezwykle odporne tworzywo, które gwarantuje znakomitą odporność na korozję. Dzięki temu nie musisz się bać się o swoje grillowane potrawy — nie dostaną się do nich żadne nieplanowane cząstki rdzy, a ich aromat będzie zawsze taki, jak zaplanowałeś.

Stal nierdzewna to materiał wyjątkowo trwały i odporny na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Akcesoria z niej wykonane będą Ci służyć przez lata. W końcu nikt z nas nie lubi wydawania pieniędzy na przedmioty, które łatwo się psują i tracą swoje właściwości. Decydując się na zakup od Broil King, nie musisz się tego obawiać! Dodatkowym plusem jest bogaty asortyment — w ofercie tej marki znajdziesz różne modele skrzynek do wędzenia. Z pewnością znajdziesz taką, która idealnie spełni Twoje oczekiwania.

Skrzynki do wędzenia Broil King – którą wybrać ?

Proces wędzenia nie zawsze wygląda tak samo. W zależności od tego, jakich składników użyjemy, otrzymany efekt może być całkowicie inny. Duże znaczenie ma rodzaj skrzynki do wędzenia. Na rezultat będą wpływać jej budowa i materiał wykonania. Wśród produktów marki Broil King znajdziesz skrzynki do wędzenia w różnych wielkościach i z różnych materiałów. Pozwala to na dobranie odpowiedniego modelu tak, aby idealnie pasował do posiadanego przez Ciebie grilla gazowego.

Niezależnie od budowy czy wykorzystywanego opału, skrzynki do wędzenia są proste i intuicyjne w użyciu. Dopiero zaczynasz swoją przygodę z grillowaniem? Nie szkodzi! Skrzynkę do wędzenia z powodzeniem obsłuży zarówno jako doświadczony, jak i również początkujący członek grupy entuzjastów grillowania. Najnowsze technologie wykorzystywane w produkcji akcesoriów Broil King ułatwią i uprzyjemnią gotowanie każdemu z nas – niezależnie od doświadczenia.

Stalowa czy żeliwna skrzynka do wędzenia?

Wśród najpopularniejszych modeli są skrzynki do wędzenia ze stali nierdzewnej oraz skrzynki żeliwne. Na jaką się zdecydować? Obydwa materiały są trwałe i odporne. Żeliwo, czyli wysokowęglowy stop żelaza doskonale przewodzi temperaturę, dlatego często wykorzystywany jest do produkcji akcesoriów do grilli Broil King. W naszym sklepie znajdziesz żeliwną skrzynkę do wędzenia GrillPro, którą, dzięki jej niewielkim rozmiarom, możesz ustawić na aromatyzerach lub bezpośrednio na ruszcie. Ma całkowicie zdejmowaną pokrywę z dużymi otworami, które zapewniają dobrą przepuszczalność dymu. Grube ścianki z żeliwa sprawiają, że cała skrzynka nagrzewa się równomiernie.

Dużą popularnością cieszą się skrzynki do wędzenia ze stali nierdzewnej. Wspominana wcześniej wytrzymałość i antykorozyjność tego materiału mogą przekonać do zakupu nawet najbardziej wymagających grillowych pasjonatów. Jeżeli jesteś jednym z nich, zaciekawi Cię stalowa skrzynka do wędzenia od Broil King (nr 60190), która w wyjątkowy sposób urozmaici smak Twoich potraw. Posiada dwie komory — oprócz opału możesz umieścić w niej marynatę, soki, ziołowe lub alkoholowe mieszanki, które parując, wzbogacą Twoje dania i nadadzą im niezwykłego aromatu. Regulowane szczeliny w pokrywie na zawiasach pozwalają dostosować intensywność dymu. Jej kształt idealnie dopasowuje się do aromatyzerów Flav-R-Wave.

Skrzynka do wędzenia — na pellet czy wiórki?

Wędzenie na grillu gazowym opiera się na zastosowaniu odpowiedniego opału — to od niego w głównej mierze zależy smak naszych grillowanych dań. Dostępne na rynku zrębki wędzarnicze pozwalają dostosować smak potraw idealnie do naszych potrzeb. Drewniane wiórki produkowane są z różnego rodzaju drzew liściastych. Aromat, jaki uzyskamy, będzie zależał od gatunku, jaki wybierzemy. Pikantna wołowina, słodki drób, a może owoce morza w ostrym wydaniu? Wszystkie kombinacje dozwolone! Zabawa mieszaniem smaków wiórek wskazana!

Równie dobrym wyborem będzie pellet wędzarniczy, czyli sprasowane cząstki drewna w cylindrycznych kawałkach. Jest to produkt całkowicie naturalny. Skrzynki na pellety doskonale sprawdzają się w grillach gazowych, ponieważ potrafią wygenerować więcej dymu od drewnianych wiórek. Tutaj także możesz puścić wodze fantazji i dowolnie eksperymentować z wykorzystywanymi gatunkami. Jeżeli nie masz ochoty na tworzenie własnych kombinacji, możesz skorzystać z gotowych mieszanek dobranych idealnie do gatunku mięsa, jakie chcesz przyrządzić.

Jedna skrzynka do wędzenia ryb, drobiu, wieprzowiny, a nawet owoców morza — czy to możliwe?

Myśląc o wędzeniu potraw, większość z nas ma przed oczami tradycyjne dania, przygotowywane przez naszych rodziców lub dziadków na rodzinne stoły. Zastanawiałeś się jednak, jak może smakować zestaw wędzonych ryb lub owoców morza? Masz ochotę na pikantny i wyrazisty drób? Wyraźnie słodki aromat dań z wieprzowiny? Ostry smak wołowych przysmaków? Wszystkie te smakowe kombinacje możesz wyczarować przy pomocy jednej skrzynki do wędzenia.

Tego rodzaju zakup może być iskierką zapalną do otwierania się na nowe, kulinarne doświadczenia. Oprócz samego procesu wędzenia masz szansę nauczyć się łączyć smaki i aromaty w najbardziej oryginalne połączenia, które zaskoczą Twoich gości. Korzystając ze skrzynki do wędzenia, możesz przyrządzić różne gatunki mięs, ryb i owoców morza. Zakup jednego, niewielkiego narzędzia pozwoli Ci na przyrządzanie zupełnie wyjątkowych posiłków dla Twoich bliskich.

Jak wędzić na grillu gazowym?

Istnieją dwie metody wędzenia potraw na grillu gazowym. Tradycyjna, przeprowadzana w temperaturze poniżej 135°C oraz wykorzystująca tzw. grillowanie pośrednie, w trakcie którego ustawiamy temperaturę na 135-200°C. Przygotowując mięso, temperatura powinna być też dobrana do gatunku, z jakim mamy do czynienia. Przy wędzeniu dużych kawałków mięsa lepiej sprawdzi się wędzenie w sposób tradycyjny. Zawsze używaj środkowego palnika, tak aby opał umieszczony w środku skrzynki nie zaczął się palić. Zapewni to brak posmaku spalenizny i delikatny dym. To właśnie po jego wyglądzie możemy ocenić nasz proces wędzenia. Początkowo błękitny dym zacznie zamieniać się w kłębiasty biały dym, później w brązowy kłębiasty dym, potem płomień i w końcu równomierny dym idealny do wędzenia dań.

Sam proces zacznij od przygotowania wiórek drzewnych — na 30 minut przed rozpoczęciem wędzenia zalej je wodą. Należy pamiętać, aby były namoczone maksymalnie przez godzinę, ale najlepsze efekty uzyskuje się po 30 minutach. Mokre drewno będzie się dłużej dymić. Dobre rezultaty otrzymuje się też, mieszając je z niewielką ilością suchych wiórek. Skrzynkę do wędzenia wypełnij, zostawiając 1/3 objętości wolną. Umieść ją w grillu przed włożeniem mięsa. Wędzone mięso możesz wcześniej przygotować, nawilżając je rozpylaczem oleju lub zwykłym pędzelkiem. Surowe mięso będzie lepiej wchłaniało aromat, podobnie jak inne składniki, które posiadają wilgotną warstwę. Z tego samego powodu zawsze warto pracować na zimnych potrawach.

Wędzenie na grillu gazowym — niezwykły smak i aromat potraw

Wędzenie na grillu gazowym to idealny sposób na uzyskanie potraw o niepowtarzalnym, wyrazistym smaku. Wykorzystanie skrzynek do wędzenia nada potrawom zupełnie innego wymiaru. Wykorzystując ten proces, warto pamiętać, aby na koniec dać mięsu odpocząć — zwinięte w folie i odłożone na kilka chwil mięso stanie się niezwykle kruche. Jak rozpoznać, że mięso jest już gotowe? Będzie charakteryzować się czerwoną skórką oraz pręgą, która sugeruje, jak głęboko dym przeniknął do jego środka.

Masz dosyć kupowania gotowych, wędzonych produktów? Wędzenie na grillu gazowym to idealne rozwiązanie, które dodatkowo pomoże Ci rozwinąć się kulinarnie. Ostre sery, łagodny smak wędzonych żeberek, wyrazisty drób, słodki aromat egzotycznych owoców morza — zaskocz swoich bliskich i przyrządź wszystkie te niezwykłe smakołyki we własnym ogrodzie!