28.04.2022
Grillowana wieprzowina w sosie miodowo-musztardowym – przepis
Schab z grilla to świetny pomysł na łatwy obiad, w sam raz gdy chcesz zjeść coś smacznego bez niepotrzebnych problemów z przygotowaniem. Ponieważ jednak w kuchni warto eksperymentować, powinieneś spróbować tego prostego przepisu, by dodać do swojego schabu odrobinę słodyczy.
Grillowana wieprzowina w sosie miodowo-musztardowym
- Czas przygotowania: 35 min.
- Czas smażenia: 15 min.
- Stopień trudności: łatwy
SKŁADNIKI
- 6 kawałków schabu, grubo krojonych, z kością lub bez (w zależności od preferencji)
- 113 g miodu21 g musztardy ziarnistej
- 28 g musztardy Dijon
- 15 ml sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 14 g pasty chili do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zmieszaj ze sobą miód, musztardy, sos sojowy, czosnek i pastę chili. Polej kawałki schabu sosem i marynuj przez około 30 minut.
- Rozpal grilla. Rozgrzej dwie strefy rusztu tak, aby były gotowe do smażenia w wysokiej temperaturze, a pozostałe palniki ustaw na niską moc.
- Wyciągnij mięso z marynaty, pozwalając, by jej nadmiar spłynął. Smaż bezpośrednio na ruszcie, dopóki obu stron nie pokryją przypieczone ślady rusztów.
- Następnie przełóż schab na słabiej nagrzaną stronę grilla, by dokończyć smażenie, osiągając wewnętrzną temperaturę ok. 60°C
- Podczas gdy smażenie mięsa dobiega końca, podgrzej resztki marynaty na kuchence bocznej, aż zgęstnieje (co najmniej 5 minut). Polej mięso marynatą pod koniec smażenia.
- Podawaj tak przygotowane kotlety skropione marynatą wraz ze swoimi ulubionymi grillowanymi warzywami lub sałatką.
Słodki i soczysty schab z grilla idealnie łączy się z gęstym, delikatnie pikantnym sosem, tworząc niezwykłą kompozycję, która świetnie sprawdzi się na każdym stole. Wystarczy dorzucić do nich pieczone ziemniaki i warzywa, aby zjeść syty, ciepły posiłek, w sam raz na chłodne dni. Smacznego!