Blog
28.04.2022

Grillowana wieprzowina w sosie miodowo-musztardowym – przepis

 

Schab z grilla to świetny pomysł na łatwy obiad, w sam raz gdy chcesz zjeść coś smacznego bez niepotrzebnych problemów z przygotowaniem. Ponieważ jednak w kuchni warto eksperymentować, powinieneś spróbować tego prostego przepisu, by dodać do swojego schabu odrobinę słodyczy.

Grillowana wieprzowina w sosie miodowo-musztardowym

  • Czas przygotowania: 35 min.
  • Czas smażenia: 15 min.
  • Stopień trudności: łatwy

SKŁADNIKI

  • 6 kawałków schabu, grubo krojonych, z kością lub bez (w zależności od preferencji)
  • 113 g miodu21 g musztardy ziarnistej
  • 28 g musztardy Dijon
  • 15 ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 14 g pasty chili do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Zmieszaj ze sobą miód, musztardy, sos sojowy, czosnek i pastę chili. Polej kawałki schabu sosem i marynuj przez około 30 minut.

  • Rozpal grilla. Rozgrzej dwie strefy rusztu tak, aby były gotowe do smażenia w wysokiej temperaturze, a pozostałe palniki ustaw na niską moc.
  • Wyciągnij mięso z marynaty, pozwalając, by jej nadmiar spłynął. Smaż bezpośrednio na ruszcie, dopóki obu stron nie pokryją przypieczone ślady rusztów.

  • Następnie przełóż schab na słabiej nagrzaną stronę grilla, by dokończyć smażenie, osiągając wewnętrzną temperaturę ok. 60°C
  • Podczas gdy smażenie mięsa dobiega końca, podgrzej resztki marynaty na kuchence bocznej, aż zgęstnieje (co najmniej 5 minut). Polej mięso marynatą pod koniec smażenia.

  • Podawaj tak przygotowane kotlety skropione marynatą wraz ze swoimi ulubionymi grillowanymi warzywami lub sałatką. 

Słodki i soczysty schab z grilla idealnie łączy się z gęstym, delikatnie pikantnym sosem, tworząc niezwykłą kompozycję, która świetnie sprawdzi się na każdym stole. Wystarczy dorzucić do nich pieczone ziemniaki i warzywa, aby zjeść syty, ciepły posiłek, w sam raz na chłodne dni. Smacznego!