Blog
31.10.2020

Grill na pellet Broil King – dlaczego warto kupić?

Te grille ogrodowe na rynku pojawiły się zaledwie kilka miesięcy temu, a już podbiły serca wielbicieli profesjonalnego, nowoczesnego grillowania. Grille zasilane pelletem od kanadyjskiego producenta Broil King zapewniają jeszcze lepszy smak i jeszcze dłuższą gwarancję na sprzęt. Co więcej, producent zapewnia, że to innowacyjny sposób na grillowanie w pełni bezpieczne nie tylko dla naszego zdrowia, ale także i dla środowiska. Czy rzeczywiście to nowatorskie rozwiązanie góruje nad grillami gazowymi, węglowymi lub elektrycznymi? Jak działa i jakie są zalety grilli na pellet? Zobacz, jak wygląda przyszłość grillowania!

Grill na pellet – jak to właściwie działa?

Z roku na rok pasjonatów grillowania przybywa. Są wśród nich nie tylko wielbiciele mięsa – coraz więcej osób dostrzega w nich fantastyczny sposób na przygotowanie aromatycznych, przepysznych ryb, warzyw czy owoców morza. A skoro liczba potencjalnych klientów rośnie, to rosną też wymagania. Producenci sprzętu do grillowania cały czas prześcigają się w nowych
rozwiązaniach. Kolejne nowe technologie, innowacje i nawet drobne modyfikacje mają nie tylko zwiększać wydajność grilli, ale też po prostu zaskoczyć klientów. Jednak grille na pellet od Broil King to nie jest kolejny pomysł wyłącznie marketingowy. Dziś producent określa je raczej jako grillo – wędzarnie: dają nam one bowiem możliwość zarówno grillowania, jak i powolnego wędzenia na gorąco. Cały system opiera się na wykorzystaniu prądu. Wystarczy podłączyć grill do prądu, wsypać do pojemnika pellet, nalać wodę do tacki ociekowej i ustawić temperaturę lub program (np. grillowanie, pieczenie lub wędzenie). Kiedy pellet zetknie się z żarem z paleniska, dochodzi do ich rozpalenia. Jak widać, ten rodzaj grilli nie działa ani jak węgle rozpalane węglem, ani jak klasyczne grille elektryczne. Taka swoista hybryda niesie ze sobą szereg korzyści – nie tylko smakowych czy zdrowotnych, ale także ekologicznych!

grill na pellet Broil King

 

Grille Broil King, czyli nowy sposób na ekologię

Jak to się dzieje, że grille na pellet Broil King są obecnie jednym z najbardziej ekologicznych modeli grilli na rynku? To proste – paliwem dla tego rodzaju sprzętu są po prostu sprasowane wiórki drzewne. Oryginalne mieszane pellety od producenta zawierają trzy naturalne rodzaje drewna: klon, orzech amerykański oraz wiśnię. W trakcie spalania pelletu do atmosfery uwalnia się
znacznie mniej CO2 niż podczas spalania węgla. Równie mało jest samego popiołu, który jest naturalnym efektem spalania. Jak podaje producent, spalany pellet wytwarza popiół stanowiący niecałe 3% pierwotnej objętości. Żeby tego było mało, uzyskany tak popiół można wykorzystać ponownie np. jako nawóz do kwiatów. Nie ma też mowy o wysokich rachunkach za prąd. Zastosowana tu nowoczesna technologia pozwala zaoszczędzić również na prądzie. Urządzenie doskonałe? Wiele na to wskazuje. Co jednak z walorami smakowymi?

ekologiczny pellet

To ty wybierasz tutaj temperaturę

Grille na pellet kanadyjskiego producenta (jak zresztą wszystkie modele grilli Broil King) to gwarancja solidnego wykonania i długiego utrzymania pożądanej temperatury. Wbudowany komputer pozwala precyzyjnie sterować temperaturą za pomocą aplikacji w naszym telefonie. Minimalną temperaturą, jaką możesz uzyskać, jest 80 stopni Celsjusza (najlepsza do wędzenia). Maksymalna
temperatura grillowania to z kolei aż 315 stopni Celsjusza. Tak duża rozpiętość w zupełności wystarcza do przygotowania właściwie każdej potrawy – powinno to wiec zadowolić nawet tych najbardziej wymagających pasjonatów gotowania pod chmurką.

obsługa grilla na pellet

Smaki i potrawy nie do podrobienia

Grille Broil King pozwalają zarówno na wędzenie, grillowanie, jak i pieczenie naszych ulubionych potraw. Możesz więc przygotować idealnego steka, upiec chrupiącą pizzę czy uwędzić na gorąco soczystą szarpaną wołowinę. Jednak trudno nie zauważyć, że uzyskany w ten sposób smak trudno uzyskać za pomocą jakiejkolwiek innej metody. Dym z ekologicznego pelletu spożywczego, który dostaje się do wnętrza piekarnika, idealnie przywędza potrawy, dając im walory smakowe nie do podrobienia. Innym efektem jest też niezwykły, drzewny aromat dań.

grillowanie w grillu na pellet Broil King

Grille na pellet od Broil King

Na ten moment Broil King oferuje nam grille na pellet w czterech wariantach. Sprzęt dostępny jest w formie modeli Baron Pellet 400, Baron Pellet 500, Regal Pellet 400 oraz Regal Pellet 500 (modele oznaczone numerem 400 są nieco mniejsze od tych oznaczonych numerem 500). Każdy z nich zapewnia grillowanie na najwyższym poziomie, które zaskoczy Twoich gości
niezwykłymi efektami. Wszystkie modele są na tyle duże, że pozwolą Ci na przygotowanie dużej ilości potraw jednocześnie – znacznie więcej niż klasyczne, kuliste grille węglowe! Ogromny piekarnik w formie prostokątnej lokomotywy nie tylko pomieści ulubione dania dla całej rodziny i przyjaciół, ale też zapewni właściwą cyrkulację powietrza wewnątrz. Taka konstrukcja piekarnika sprawia jednocześnie, że tłuszcz nie ma kontaktu z płomieniem, dzięki czemu jedzenie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Wszystkie modele Broil King w systemie „pellet” producent wyposażył w dwustronne ruszty żeliwne i sondy do pomiaru mięsa. Dodatkowym elementem w serii Regal jest z kolei pokrętło Sensi-Touch™ oraz akcesoria Broil King jak rożen czy półka boczna, a w serii Baron – przyciski do wygodnego regulowania temperatury. Dedykowany grillom oryginalny pellet od Broil King rozpala się błyskawicznie – bez konieczności stosowania dodatkowych rozpałek.

Nie ma wątpliwości, że w dzisiejszych czasach wszyscy producenci sprzętu grillowego idą w kierunku większego dbania o zdrowie – zarówno konsumentów, jak i o zdrowe środowisko. To bardzo mądry krok. W końcu grillowanie powinno być nie tylko pyszne i przyjemne, ale przede wszystkim bezpieczne. Grille na pellet od Broil King zdają się być, póki co rozwiązaniem najbardziej idealnym. Lepszym niż te zasilane węglem, czy nawet grille gazowe. Wszystko wskazuje na to, że producent z Waterloo stworzył grill na miarę nowej dekady – dla wszystkich, którzy chcą wskoczyć na najwyższy poziom grillowania. Czy uda im się pociągnąć za sobą tłumy? Mamy taką nadzieję!