Giczki jagnięce z grilla – przepis
Mięso jagnięce słynie ze swojej delikatności, sprężystości w dotyku oraz pięknej jasnoróżowej barwy. Jest mięsem aromatycznym, o bardzo przyjemnym zapachu, nawet jeszcze przed samym przygotowaniem, co sprawia, że idealnym dopełnieniem jej smaku będzie odpowiednia marynata. Lata praktyk kulinarnych dowodzi, że jagnięcina bardzo lubi marynaty ziołowe, a najlepiej pasują do niej mocno wyraziste przyprawy takie jak chili, rozmaryn, czosnek, imbir, kurkuma itp. Znakomicie komponuje się również ze świeżymi, słodkimi owocami oraz cytrusami. W tym artykule proponujemy przepis na pyszne giczki, czyli mięso z goleni jagnięcych, z grilla z dodatkiem granatów!
Giczki jagnięce z grilla
- Czas przygotowania: 60 min.
- Czas smażenia: 150 min.
- Stopień trudności: średni
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka suszonych moreli
- 0,5 szklanki rodzynek
- 2 średniej wielkości cebule, posiekana
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 marchewki, posiekane
- 6 giczek jagnięcych
- 2 seler naciowy, posiekany
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 2 szklanki pasty Harissa
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
Podawać z owocami granatu, jogurtem naturalnym i świeżo zerwanymi liśćmi mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej grilla do średnio wysokiej temperatury, około 200°C.
- Wymieszaj oliwę z morelami, cebulą, marchewką, selerem i czosnkiem w brytfannie do pieczenia.
- Połóż brytfannę na rusztach i zamknij pokrywę, pozwalając by składniki podsmażyły się we własnym sosie.
- Rozpal palnik na podczerwień (jeśli go posiadasz). Przypraw giczki solą i pieprzem, a następnie obsmaż je z każdej strony na palniku.
- Gdy giczki ostygną, pokryj je grubo pastą Harissa.
- Zmniejsz temperaturę grilla do około 150-175°C.
- Dodaj giczki jagnięce do brytfanny i wlej 4 szklanki bulionu, po czym przykryj brytfannę folią.
- Pozwól całości gotować się przez około 2 do 2,5 godziny lub dopóki mięso nie zacznie odchodzić od kości.
- Ściągnij giczki z grilla. Przelej płyny z brytfanny do rondla i gotuj je dopóki nie zgęstnięją tworząc sos.
- Podawaj giczki jagnięce z zagęszczonym sosem, owocami granatu, jogurtem i świeżą miętą.