Blog
01.02.2023

Giczki jagnięce z grilla – przepis

 

 

Mięso jagnięce słynie ze swojej delikatności, sprężystości w dotyku oraz pięknej jasnoróżowej barwy. Jest mięsem aromatycznym, o bardzo przyjemnym zapachu, nawet jeszcze przed samym przygotowaniem, co sprawia, że idealnym dopełnieniem jej smaku będzie odpowiednia marynata. Lata praktyk kulinarnych dowodzi, że jagnięcina bardzo lubi marynaty ziołowe, a najlepiej pasują do niej mocno wyraziste przyprawy takie jak chili, rozmaryn, czosnek, imbir, kurkuma itp. Znakomicie komponuje się również ze świeżymi, słodkimi owocami oraz cytrusami. W tym artykule proponujemy przepis na pyszne giczki, czyli mięso z goleni jagnięcych, z grilla z dodatkiem granatów!

Giczki jagnięce z grilla

  • Czas przygotowania: 60 min.
  • Czas smażenia: 150 min.
  • Stopień trudności: średni

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka suszonych moreli 
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 2 średniej wielkości cebule, posiekana 
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione 
  • 2 marchewki, posiekane
  • 6 giczek jagnięcych
  • 2 seler naciowy, posiekany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 2 szklanki pasty Harissa
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Podawać z owocami granatu, jogurtem naturalnym i świeżo zerwanymi liśćmi mięty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Rozgrzej grilla do średnio wysokiej temperatury, około 200°C.
  • Wymieszaj oliwę z morelami, cebulą, marchewką, selerem i czosnkiem w brytfannie do pieczenia.

  • Połóż brytfannę na rusztach i zamknij pokrywę, pozwalając by składniki podsmażyły się we własnym sosie.
  • Rozpal palnik na podczerwień (jeśli go posiadasz). Przypraw giczki solą i pieprzem, a następnie obsmaż je z każdej strony na palniku.

  • Gdy giczki ostygną, pokryj je grubo pastą Harissa.

  • Zmniejsz temperaturę grilla do około 150-175°C.
  • Dodaj giczki jagnięce do brytfanny i wlej 4 szklanki bulionu, po czym przykryj brytfannę folią.

  • Pozwól całości gotować się przez około 2 do 2,5 godziny lub dopóki mięso nie zacznie odchodzić od kości.

  • Ściągnij giczki z grilla. Przelej płyny z brytfanny do rondla i gotuj je dopóki nie zgęstnięją tworząc sos.
  • Podawaj giczki jagnięce z zagęszczonym sosem, owocami granatu, jogurtem i świeżą miętą.